Firme

Firme

Firme

Aveti probleme cu firme ? Coltucsiasociatii.ro va ajuta in orice problema de natura juridica precum si cele legate de infintarea unei firme.Vezi #livecoltuc. Avem consultanta online GRATUITA . 

In Romania firma reprezinta :

 

Definiţie

Potrivit art. 30 din Legea nr. 26/1990, firma este numele sau, după caz. denumirea sub care un comerciant îşi exercită comerţul şi sub care se semnează. Firma are ca principală funcţie identificarea comerciantului prin individualizarea lui faţă de alţi comercianţi şi joacă un rol important în atragerea clientelei.

Conţinutul firmei

Conţinutul firmei diferă, în principal, de calitatea de comerciant persoană fizică sau societate comercială.

Firma comerciantului persoană fizică

în cazul comerciantului persoană fizică, firma se compune din numele comerciantului scris în întregime sau din numele şi iniţiala prenumelui acestuia [art. 31 alin. (1) din Legea nr. 26/1990]. Firma unei întreprinderi familiale trebuie să cuprin

dă numele membrului de familie la iniţiativa căruia se înfiinţează întreprinderea familială, cu menţiunea întreprindere familială, scrisă în întregime.

Legea nr. 26/1990 [art. 31 alin. (2)] interzice adăugarea altor menţiuni care ar putea induce în eroare asupra naturii sau întinderii comerţului ori situaţiei comerciantului. Sunt permise totuşi menţiuni care să arate mai precis persoana comerciantului sau felul comerţului său.

Firma societăţii comerciale

în cazul societăţilor comerciale, conţinutul firmei diferă în funcţie de forma juridică a societăţii. Firma unei societăţi în nume colectiv trebuie să cuprindă numele a cel puţin unuia dintre asociaţi, cu menţiunea „societate în nume colectiv”, scrisă în întregime (art. 32 din Legea nr. 26/1990). în literatura de specialitate^1 s-a remarcat pe bună dreptate că, întrucât legea se referă la un asociat, în temeiul art. 12 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954, trebuie să înţelegem că se are în vedere numele de familie şi prenumele asociatului. în prezent, dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954 se regăsesc în art. 83 Noul Cod Civil

Firma unei societăţi în comandită simplă se compune din numele a cel puţin unuia dintre asociaţii comanditaţi, cu menţiunea „societate în comandită”, scrisă în întregime.

 

Multumim

%d blogeri au apreciat: