Vreau sa trec copilul pe numele meu, pentru ca tatăl să nu mai aibă niciun drept la copil
Dorința este exprimată în această corelație strictă – schimbare nume, pierdere drepturi– din care rezultă credința, și confuzia, că în nume stau legătura și soluția!
- Copil
- Nume
- Schimbare
- Proces
- Avocat
- Justiție
- Documente
- Oficial
- Legale
- Familie.
Solicitarea vine de la mame pentru că, de regulă, copiii poartă numele de familie patern. Dar puteți înlocui mama cu tata, dacă este cazul, răspunsurile sunt aceleași.
Motivele sunt diverse: tatăl nu se interesează de cel mic, nu plătește întreținere, nu contribuie la cheltuielile legate de școală, hrană ori sănătate, nu respectă programul de vizitare, nu vrea să își dea acordul pentru trecerea graniței, nu este de acord cu mama cu privire la grădinița la care să fie înscris copilul, etc.
”Vreau sa trec copilul pe numele meu, pentru ca tatăl să nu mai aibă niciun drept la copil!”
Nu vreau să stric inima nimănui, dar o să să spun franc faptul că, în forma descrisă mai sus, nu se poate!
Adică nu în sensul în care schimbarea numelui ar atrage îndepărtarea tatălui din viața copilului și instaurarea mamei ca decident absolut.
Există, însă, alte soluții la toate problemele de mai sus!
Esențialul
când se pune problema în termeni de ”vreau sa trec copilul pe numele meu!” este acesta: numele copiilor nu prea se schimbă după cum părinții sunt sau nu împreună; el este atribuit și reglementat prin lege.
Chiar și atunci când se poate, și numele copilului se schimbă, asta nu afectează cu nimic drepturile tatălui, care va păstra dreptul de a fi implicat în decizii, de a petrece timp cu copilul, etc.
Nu poate fi exclus din viața copilului decât părintele decăzut din drepturile părintești. Și doar într-o oarecare măsură. Și doar un timp.
Dar, iarăși, decăderea nu are legătură cu numele!
Soluții
pentru dezinteres, lipsa implicării financiare, afective și decizionale și limitarea implicării tatălui: cerere de chemare în judecată și hotărâre judecătorească privind:
- exercitarea autorității părintești,
- stabilirea locuinței copilului minor,
- plata pensiei de întreținere,
- program de vizitare minor, după caz.
Regula este exercitarea autorității părintești în comun. Pentru motive temeinice, însă, instanța poate dispune ca autoritatea părintească să fie exercitată în mod exclusiv de către unul din părinți.
Dar nici asta nu schimbă numele copilului, da?
Vreau sa trec copilul pe numele meu
Articol scris de avocatii colaboratori externi