Ce descrie un avocat bun? Până nu treci printr-un proces, mai ai luxul îndoielii și dezbaterii. După, știi că un avocat bun e cel care-ți câștigă.

Asigură-te că e specializat în domeniul în care îți trebuie ție. Avocații buni se specializează – sunt penaliști sau pe drept comercial sau civil șamd. Trebuie să înțelegi, de asemenea, în ce instanțe poate pleda – unii sunt doar la nivel de judecătorie în timp ce alții au dreptul să pună concluzii în toate instanțele din România.
Asigură-te, de la început, că avocatul tău e primul care respectă legea: că încheie un contract cu tine, că eliberează chitanțe/facturi pentru banii pe care îi dai. Dacă avocatul tău ia bani la negru, e semn prost: înseamnă că e atât de slab, deci are venituri atât de mici, încât preferă să rămână fără drept de practică decât să plătească taxe către statul român.
Cu asta, am venit la partea care doare cel mai tare în relația cu un avocat (dincolo de pierderea procesului): banii.
Într-o cercetare sociologică făcută recent de UNBR, cei intervievați au menționat costurile ridicate printre asocierile negative cu profesia de avocat. „Trebuie să îl alegi pe ăla cel mai scump și cel mai renumit că altfel te încurci aiurea și tot dai bani degeaba și nu ești sigur că îți rezolvă”, a spus unul dintre participanții la un focus-grup. Totuși, oamenii înțeleg, în general, că avocatura necesită specializare iar specializarea trebuie recompensată: „Avocatul trebuie să ofere consultanță, pentru că el deține informația referitor la situația pe care tu o întâmpini, cu care tu te confrunți. Și tu nu cunoști informația respectivă, el trebuie să îți ofere, iar pentru a-ți oferi informația respectivă, el îți ia bani”, spune altcineva, în același focus-grup.
Ce înseamnă un avocat bun
Articol scrie de avocatii colaboratori externi