Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022

Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022

Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022
5 / 5
5

Summary

Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022

0 Reviews

0
(0)
0Votes

Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022 : Ai rate la bancă sau vrei să faci un împrumut pentru prima oară? Ești deja în biroul de credit pe lista de rău-platnici din cauza unor greutăți financiare?

Citeste acest articol si te vei lamuri

Ce este Biroul de Credit?

Biroul de Credit este o instituție privată și, în același timp, un serviciu prin care este ținută evidența istoricului de plată al persoanelor fizice și juridice privind achitarea ratelor la bănci sau IFN-uri, produse de leasing sau asigurări. Concret, Biroul de Credit este locul în care e gestionată baza de date a persoanelor și companiilor care au contractat credite; la această bază de date apelează orice instituție financiară bancară sau nebancară dacă vrea să afle mai multe informații despre comportamentul românilor care vor să obțină împrumuturi.

COLTUC SI ASOCIATII SAI.DA CLICK AICI

Dacă te întrebi de ce există un birou de credit, află că motivul este volumul mare de credite neperformante. Mulți dintre debitori nu au achitat ratele de mai bine de 90 de zile sau nu au mai putut rambursa creditul din diverse cauze, în special pierderea locului de muncă în cazul persoanelor fizice sau incapacitatea de plată în cazul companiilor. Așa a apărut inițial nevoia de a avea o listă a firmelor și persoanelor rău-platnice. La inițiativa a 21 de bănci, a fost înființată această societate pe acțiuni numită Biroul de Credit, care ține evidența istoricului de plată al celor care au luat împrumuturi.

Care sunt principalele atribuții ale Biroului de Credit?

Biroul de Credit are ca activitate principală colectarea de date despre persoane fizice – debitori, co-debitori, garanți sau solicitanți de credite, dar și despre firme rău-platnice și administrarea acestei baze de date organizate în sistem centralizat. Rolul Biroului este să ofere acces la lista cu rău-platnici sau la cea cu firme cu datorii oricărei instituții financiare, nu doar băncilor fondatoare.

Ce informații sunt stocate în Biroul de Credit?

Cum scopul instituției este să ajute băncile să evite clienții rău-platnici, în Biroul de Credit se regăsesc o serie de date:

•          de identificare a persoanelor care solicită împrumuturi;

•          despre companiile la care lucrează solicitanții;

•          despre tipurile de credit solicitate/acordate;

•          despre schimbările apărute în timpul creditării, ca refinanțarea, darea în plată, cesiunea contractului de credit și cesiunea creanței;

•          despre alte credite la care solicitantul este co-debitor și/sau garant;

•          despre insolvență;

•          privind numărul de interogări făcute de bănci sau IFN-uri privind solicitanții;

•          despre fraude stabilite printr-o decizie definitivă de o instanță judecătorească;

•          despre declarații în fals făcute la solicitarea unui credit.

Cum se poate accesa raportul Biroului?

Raportul Biroului de Credit poate fi accesat și de persoane fizice pentru a afla propriul istoric, nu doar de către bănci sau alte instituții financiare care vor să facă o verificare a rău-platnicilor din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Brașov, Timișoara sau orice altă localitate.

Concret, dacă vrei să afli dacă numele tău există în registrul de rău-platnici, poți trimite o solicitare pe e-mail sau prin poștă sau poți apela la instituția bancară la care vrei să faci un împrumut. Biroul de Credit oferă acces la baza de date în aproximativ o lună de zile de la data înregistrării. De asemenea, în baza de date se regăsesc și informații despre persoanele cu istoric pozitiv, mai exact că se încadrează în termenul de plată.

Relația dintre statutul de rău-platnic și Biroul de Credit

Biroul de Credit se ocupă cu înregistrarea clienților rău-platnici odată ce aceștia au un istoric negativ în privința ratelor la bănci.

Astfel, Biroul de Credit nu deține doar date despre persoane fizice sau firme, ci are în evidență și un sistem de scoring prin care oferă o notă fiecărui client sau potențial client al băncilor, în funcție de istoricul acestuia. În acest sens, în momentul în care o bancă verifică un rău-platnic primește o analiză completă a profilului clientului. Pe scurt, cât timp rămâi în Biroul de Credit, șansa de a obține un nou împrumut este aproape zero.

Cum se pot șterge datele colectate de Biroul de Credit?

Deși e dificil, există șansa de a ieși de pe lista de rău-platnici. Tot ce trebuie să faci este să achiți restanțele către bănci și scapi de acest statut în patru ani de la plata ultimei restanțe. În schimb, dacă te simți nedreptățit și poți dovedi pe cale legală că numele tău nu are de ce să fie pe lista cu rău-platnici, vei fi scos din registrul societății.

Există și o altă cale de a încerca să ieși din evidența acestei instituții. În schimbul unei sume considerabile, poți să apelezi la una dintre firmele de avocatură care îți pot susține solicitarea de ștergere din Biroul de Credit. Succesul nu este, însă, garantat. Așa că tu trebuie să decizi ce ar fi mai înțelept să faci.

Sursa informatiilor birouldecredit ro

Informatiile juridice va sunt oferite de avocatii externi colaboratori

Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022

Un comentariu la „Totul Despre Biroul De Credit in 2021-2022”

Comentariile sunt închise.