Restricții și permisiuni pentru firme, în starea de alertă COVID-19

Restricții și permisiuni pentru firme, în starea de alertă COVID-19 http://www.coltuc.ro VEZI ACUM DACA AI FIRMA IN ROMANIA

Restricții și permisiuni pentru firme, în starea de alertă COVID-19

Guvernul a adoptat și a trimis spre aprobare la Parlament un proiect de lege care va asigura cadrul de reglementare pentru eventuale interdicții sau permisiuni pentru firme și populație.

Viitoarea lege ar urma să stabilească modul în care vor funcționa anumite activități, începând din 15 mai 2020, pe perioada stării de alertă

COLTUC si ASOCIATII SAI

CONSULTANTA AFACERI FIRME AFECTATE DE CRIZA COVID-19 – EXCELENTA IN RECUPERARI CREANTE SI GDPR
http://coltucsiasociatii.ro/ 

POTI SA NE SCRII ORICAND pe contact@coltucsiasociatii.ro si  Whatsapp 0745150894

Iată câteva măsuri care privesc direct antreprenorii:

Restaurante, baruri, cafenele
Art.3 – Pe durata stării de alertă se poate suspenda activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. Este permisă organizarea activităților de preparare a hranei cât și de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in” și „room-service”, livrare la client, take-away.

Interdicții și permisiuni la mall
Art.4 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.

(2) Prin excepție de la alin.(1) sunt permise următoarele activități comerciale:

a) vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
b) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
c) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

(3) Personalul care desfășoară activitățile prevăzute la alin.(2) are obligația de a purta în permanență mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măști pentru aceștia, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Plafonarea prețului medicamentelor
Art.9 – Pe durata stării de alertă se pot plafona prețurile la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare si echipamente de protectie, aparatură medicală, în condițiile art. 4 alin.(3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare.

Firmele își vor putea modifica programul pentru evitarea aglomerației în transport
Art.16 – Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

Măsuri pentru transportatori:
Art.30 – Pe durata stării de alertă, în domeniul transportului rutier, ministerul de resort poate dispune măsuri, respectiv restricții, cu privire la: igiena și dezinfecția mijloacelor de transport persoane, procedurile și protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul și modul de ocupare al mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului rutier.

Măsuri în caz de insolvență
Art.41 – (1) Debitorul aflat în stare de insolvență la data intrării în vigoare a prezentei legi, sau care ajunge în stare de insolvență va putea, pe durata stării de alertă, să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, fără a avea însă obligația de a introduce această cerere. La cererea adresată tribunalului va fi atașată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția de deschidere a procedurii insolvenței.

COLTUC si ASOCIATII SAI

CONSULTANTA AFACERI FIRME AFECTATE DE CRIZA COVID-19 – EXCELENTA IN RECUPERARI CREANTE SI GDPR
http://coltucsiasociatii.ro/ 

POTI SA NE SCRII ORICAND pe contact@coltucsiasociatii.ro si  Whatsapp 0745150894

Lasă un comentariu