Oamenii mor pe capete la urgente ASTEPTAND (coltucsiasociatii.ro)

Oamenii mor pe capete la urgente ASTEPTAND

Ce putem face? #urgenta,#medici,#asteptare,#mort,#coltucsiasociatii,#coltuc

04.02.2020 la #livecoltuc
O femeie în vârstă de 70 de ani din Constanța a murit după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun, pe holul secției de Urgențe de la Spitalul Județean.
Dupa a murit!

Ce spune legea ca trebuie facut

•    Ce spune legea: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale. Dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați să aștepte pe hol .
Legea prevede sancțiuni pentru cazuri precum cel de la Spitalul Județean din Constanța – amenzi de până la 3.000 de lei . Pentru medici și de până la 30.000 de lei pentru spitale, dacă pacienții care se prezintă la urgențe sunt lăsați . Să aștepte pe holul spitalului peste intervalul de timp prevăzut de lege – între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Măsura apare într-o Hotărâre de Guvern adoptată anul trecut, în luna august.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
•    cod roșu – resuscitare
•    cod galben – critic
•    cod verde – urgent
•    cod albastru – non-urgent
•    cod alb – consult

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:

•    pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
•    pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute
•    pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
•    pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
•    pacienții cod alb (consult) – 240 de minute

Ce prevede Hotărârea de Guvern adoptată anul trecut:

“2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductivă se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 22 – (2) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice.  Respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte :

a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b) reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;

c) neanunțarea din timp a sosirii și/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului și tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienți aflați în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”

Amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la UPU existau deja în legislație, încă de la adoptarea HG nr. 857/2011, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați. Pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.

•    O parte dintre medicii urgentiști din România nu vor să mai consulte toți pacienții
O parte dintre medicii urgentiști din România au acuzat, în ultima perioadă, faptul că o mare parte dintre pacienții care vin la urgență nu reprezintă urgențe medicale . Si și-ar putea rezolva problemele cu o consultație programată din timp la medicul de familie sau la medicul specialist. Unii dintre acești medici merg chiar mai departe și susțin că legea nu ar trebui să mai prevadă ca toți pacienții care se prezintă la UPU să fie consultați de medic, o mare parte dintre ei nefiind urgențe majore, susțin acești medici.

Lasă un comentariu