Cum circulam legal cu trotinetele electrice in 2020
Raspunde Coltuc Marius Vicentiu,CEO https://coltucsiasociatii.ro/ COLTUC si ASOCIATII
#trotinete #amendatrotinete #trotineteelectrice #oug132020
În condițiile în care noile reguli se aplică deja, prezentăm azi cele mai importante întrebări la care ar trebui să ai răspuns ca să circuli în siguranță cu trotineta electrică.
1. Unde găsesc regulile legale pentru folosirea trotinetelor electrice?
După cum am menționat mai sus, regulile sunt cuprinse în Codul rutier. Ele au fost introduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2020, document despre care COLTUC si ASOCIATII a scris https://coltucsiasociatii.ro/
2. Unde se pot folosi trotinetele electrice?
Trotinetele electrice se pot folosi numai pe pistele special amenajate, adică pe cele de bicicletă. În lipsa acestora, trotinetele electrice au acces numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h.
3. Am voie să merg pe drumuri cu ele?
Da, cu condiția ca pe drumul respectiv viteza maximă cu care se poate circula să fie de 50km/h. Pe de altă parte, este interzisă circulația trotinetelor electrice pe drumurile din afara localităților sau pe autostrăzi.
4. Am voie să merg pe trotuare cu ele?
Circulația trotinetelor electrice este posibilă pe trotuare, numai dacă există piste special amenajate. În cazul în care acestea lipsesc, circulația trotinetelor pe trotuare este interzisă. Așa cum aminteam mai sus, dacă nu există piste destinate trotinetelor electrice sau bicicletelor. Acestea pot fi folosite pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este 50 km/h.
5. Trebuie să am o vârstă anume împlinită pentru a le folosi?
Da. Potrivit noilor prevederi, numai persoanele care au cel puțin 14 ani pot circula cu trotinetele electrice. De asemenea, cei care au 14 și 15 ani sunt nevoiți să poarte cască de protecție.
6. Sunt obligat să port cască de protecție?
Da, dar numai dacă nu ai împlinit încă 16 ani. Cei care au cel puțin 16 ani pot circula fără cască, însă au nevoie de celelalte echipamente necesare semnalizării trotinetelor electrice pe timp de noapte.
7. Sunt obligat să port alte tipuri de echipamente de protecție?
Da, însă numai pe timpul nopții, pentru vizibilitate. Este vorba despre mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Această condiție este valabilă inclusiv pentru biciclete și mopede.
8. Am nevoie de vestă reflectorizantă?
Da, dar numai pe timpul nopții. Potrivit noilor reglementări, circulația pe drumurile publice, pe timp de noapte, a trotinetelor electrice, bicicletelor și mopedelor neechipate corespunzător este interzisă.
9. Am nevoie de lumini de semnalizare?
Da, dar numai pe timpul nopții. După cum spunem mai sus, pe timpul nopții este obligatoriu ca trotinetele electrice să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Atenție însă! Acestea trebuie să fie funcționale.
10. Pot să fiu amendat dacă ignor regulile specifice trotinetelor electrice?
Da. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de utilizare a trotinetelor electrice sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
Se pot aplica două tipuri de amenzi. Una pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice (580 de lei sau 725 de lei) și alta pentru nerespectarea normelor privind dotarea și conducerea acestora pe porțiunile de drum interzise (între 870 de lei și 1.160 de lei).
11. De când se vor aplica amenzile?
Amenzile se vor aplica, cel mai devreme, din luna martie. Mai exact, de la 11 marie 2020 vor putea fi aplicate sancțiunile pentru conducerea pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Apoi, de la 11 martie 2020 sau de la o dată ulterioară (dacă la 11 martie nu vor fi adoptate norme secundare de punere în aplicare), va fi sancționată nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice și cele privind dotarea acestora.
12. Regulile astea se aplică și trotinetelor clasice, fără motor?
Nu. Trotinetele clasice fără motor nu intră în categoria vehicul sau autovehicul. Noile reguli din Codul rutier vizează circulația pe drumurile publice și se aplică trotinetelor electrice, mopedelor și bicletelor, cu mențiunea că mopedul nu poate fi condus decât de persoane care au cel puțin 16 ani.
13. Am voie să transport pasageri pe trotinetele electrice?
Nu. Transportul pasagerilor este strict interzis. Potrivit Codului rutier, trotineta electrică se utilizează pentru transportul unei singure persoane și nu este prevăzută cu un loc șezând. Dacă totuși acesta există, el este destinat numai conducătorului.
14. Dacă îmi cumpăr o trotinetă electrică, trebuie să o înmatriculez?
Nu. Înmatricularea nu este necesară pentru trotinetele electrice, la fel cum nu este necesară nici pentru bicicletele și vehiculele trase sau împinse cu mâna.
⚖ COLTUC si ASOCIATII specialisti in RECUPERARE CREANTE ROMANIA