Ce pot face polistii conform noii legi
Duminică au intrat în vigoare mai multe modificări de lege ce instituie reguli noi privind procedurile de legitimare, control corporal. Al bagajelor sau al vehiculului și precizează condițiile în care polițistul poate folosi forța sau conduce o persoană la secție, informează Poliția Română.
Pe lângă regulile de acțiune ale polițistului, sunt introduse ”garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului”, se spune într-un comunicat de presă.
Principalele modificări aduse legislației actuale, potrivit Poliției Române:
”Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale . Sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz. Să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Totodată, acesta are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:
Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.
Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată. Fără a depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării.
În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, . Termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identității. Verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.
Se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul poliției, aceasta având următoarele drepturi:
-de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.
De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință . Sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică.
Fără consimțământul acesteia sau al reprezentantului legal. Pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.
Totodată este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului. Dacă persoana care a fost avertizată să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni. Utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.”
Ai scris gresit polististii din titlu
In rest ,un articol despre noua lege a politistilor excelent
COLTUC si ASOCIATII, (coltucsiasociatii.ro) RECOMAND
Urmareste si #livecoltuc
Vezi https://coltucsiasociatii.ro/
#romania #coltucsiasociatii #business #legal