Stiti care sunt drepturile si obligatiile candidatilor la presedintie 2019

 

Stiti care sunt drepturile si obligatiile candidatilor la presedintie 2019

Stiti care sunt drepturile si obligatiile candidatilor la presedintie 2019 ,prezinta #livecoltuc de la Coltuc si Asociatii

https://www.coltuc.ro/care-sunt-drepturile-si-obligatiilor-candidatilor-la-presedintie-2019/

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=8MsHVneTAI0&feature=youtu.be  

Președinte este o noțiune cu multiple semnificații, care poate desemna: un șef de stat al unor republici; o persoană care conduce un organ de stat, o instituție, o organizație de stat, o asociație; o persoană care prezidează o adunare, o dezbatere, o comisie etc. Președintele e un lider.

Etimologie

Cuvântul președinte provine din latinescul praesidensprae – dinainte + sedere – ședere. Praeses cuvânt latin, înseamnă “a ședea în frunte”.

Președintele de stat

În anumite țări președintele este un post de onoare simbolic. Iar în alte țări președintele are cea mai mare responsibilitate și putere.

Statele Unite ale Americii au un președinte executiv ales indirect prin colegiul electoral, care reprezintă atât cele 50 de state cât și Districtul Columbia; fiecare stat are un număr de electori echivalent cu totalul reprezentativ din Congres.

Cetățenii aleg un număr de electori, iar aceștia sunt cei care au misiunea de a alege un președinte. Fiecare stat alege tot atâția electori câți senatori și deputați are în Senat și Camera Reprezentanților. În Congresul american, Senatul are 100 de senatori care reprezintă interesele statelor americane, iar Camera Reprezentanților are 435 de deputați care susțin interesele locale, și nu sunt sub infuența președintelui.În țările semi prezidențiale România,Franța președintele are atribuția de a se implica în diferite domenii și în special în domeniul politicii exerne și al apărării naționale.

În Statele Unite funcționează sistemul (electoral majoritar) – cine obține cele mai multe voturi într-o circumstiție electorală câștigă alegerile în acea circumscripție.

Președintele american este atât șef al statului cât și prim ministru.

Puterile din stat se împart în puterea legislativă — Congresul, și puterea executivă — Președintele.

Klaus Werner Iohannis ( pronunție în limba română:  [ˈkla.us joˈhanis] , germană: [ˈklaʊ̯s joˈhanɪs] ; de asemenea, a scris pe Johannis ; născut la 13 iunie 1959) este actualul președinte al României . A devenit liderul Partidului Național Liberal (PNL) în 2014, după ce a ocupat funcția de lider al Forumului Democrat al Germanilor din România (DFDR / FDGR) din 2001 până în 2013. Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a intra în plin politica timpului.

 

Lasă un comentariu