Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii nesemnate

Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii nesemnate

Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii nesemnate vezi mai mult la  Coltuc si Asociatii .  Vezi si #livecoltuc. Avem cei mai buni avocati colaboratori . 

Incredibil DEPUN CONTESTATIE LA EXECUTARE

 

 

Contractul de credit online nesemnat este considerat direct titlu executoriu, însă doar  dacă părțile n-au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să fie valabil.

Decizia ICCJ vine după ce instanțele au avut o practică neunitară până acum. Dacă unii judecători au dat undă verde executărilor silite în baza unor contracte nesemnate, au fost si  judecători care au respins solicitările de executare silită.

Problema rezolvată de ICCJ e cea a contractelor de împrumut încheiate online cu IFN-urile . Care n-au fost semnate de mână (olograf) sau electronic (semnătură electronică extinsă) de cel împrumutat.

Decizia ICCJ nr. 23/2019  devine obligatorie pentru toată lumea după ce va apărea în Monitorul Oficial, atât pentru instanțe, cât și pentru IFN-uri și împrumutați.

De regulă, împrumuturile nebancare sunt mai scumpe decât cele bancare și au o perioadă de rambursare mai mică. Dobânda anuală efectivă (DAE) poate ajunge și până la 80-90%.[3]

Instituție financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional. In condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare.[1]

Instituțiile financiare nebancare, pot desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:

  • a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la:
credite de consum,
credite ipotecare,
credite imobiliare,
microcredite,
finanțarea tranzacțiilor comerciale,
operațiuni de factoring,
scontare,
forfetare;
  • b) leasing financiar;
  • c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;
  • d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
  • e) acordare de credite către membrii asociașiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub formă juridică a caselor de ajutor reciproc;
  • f) alte forme de finanțare de natura creditului.

În funcție de natura activitații, instituțiile financiare nebancare au obligația de a se înscrie într-unul dintre registrele BNR: Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidență. Instituțiile înscrise în registrele Special și General au obligația de a se constitui ca societăți comerciale pe acțiuni și sunt supravegheate de către Banca Națională a României.

Lasă un comentariu