Iccj confirma : comisionul de acordare este clauza abuziva

[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

iccj comisionul de acordare este clauza abuziva

Iccj confirma : comisionul de acordare este clauza abuziva , multumim avocatului Coltuc. Cel mai bun avocat impotriva bancilor www.coltucsiasociatii.ro .

Vezi http://www.coltuc.ro

Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în soluționarea unui recurs, a confirmat legalitatea perceperii, de către bancă. A unui comision de acordare a creditului. În concret, era vorba de un comision stabilit pentru acoperirea costurilor pe care le-ar avea banca în privința acordării creditului  . (plata angajaților care analizează capacitatea de rambursare a creditului, de exemplu). Instanța supremă, în analizarea clauzei care prevedea obligația de plată a comisionului de acordare a creditului . A insistat pe faptul că textul era clar și împrumutatul a putut să își dea seama de consecințele pe care le-ar avea o asemenea obligație asupra lui.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, recent, asupra problemei legalității unei clauze care prevedea un comision de acordare a creditului, din cadrul unui contract încheiat de o bancă și un consumator. În cazul analizat de Curte, era vorba de un comision de acordare în valoare de 4220 franci elvețieni.

În esență, legalitatea clauzei a fost analizată din perspectiva transparenței și clarității ei. Astfel, instanța a considerat că banca a formulat clauza suficient de clar, pentru ca împrumutatul să își dea seama de consecințele pe care o astfel de clauză le-ar avea.

Până la urmă, ICCJ a menționat că acesta era criteriul după care transparența era analizată. Luarea în considerare a unor astfel de elemente a lăsat Curtea supremă să rețină caracterul legal al clauzei, chiar dacă nu era prevăzut, în detaliu, cum s-a distribuit suma respectivă asupra costurilor.

Mai mult, conform ICCJ, „valoarea comisionului şi modalitatea lui de calcul” erau „detaliat exprimate în contract, iar motivele perceperii lui rezultă cu uşurinţă din lecturarea condiţiilor convenţiei”.

Atenție! Hotărârea ICCJ nu constitutie precedent obligatoriu pentru alte instanțe. Astfel, este posibil ca, în situații asemănătoare, o altă instanță să hotărască diferit. 

[/column]